Podróże ku Naturze | Smak Natury

Więź z naturą to coś, o czym wielu z nas zapomniało w biegu życia w szybkim świecie. A trudno przecież mówić o jedzeniu w oderwaniu od świata przyrody: bez intymnej wiedzy o naturze i jej rytmie człowiek nie mógłby przetrwać. Jak rośnie herbata? Skąd pochodzą ziemniaki? Co to właściwie są trufle? Czy można zjeść pokrzywę? Niewielu z nas wie, lub nawet zadaje sobie pytanie, skąd pochodzi to, co jemy i jak dostało się na nasze stoły. Nie dziwią nas już truskawki w styczniu, ani tony marnowanego codziennie jedzenia. Chcemy mieć wszystko, i to najlepiej na już.

Michael Pollan powiedział kiedyś „Nie jedz tego, czego Twoja prababka nie rozpoznałaby jako jedzenie”. Dlaczego współczesny człowiek zmuszony jest zadawać sobie pytanie, czy to, co przedstawiane nam jest jako pożywienie, w ogóle jest pożywne?Okazuje się, że bez wiedzy o otaczającym nas świecie jesteśmy jak dzieci we mgle: zdani na to, co oferuje nam cornucopia supermarketów. A może by tak pójść do lasu na jagody? Posadzić warzywa w przydomowym ogródku? Świat przyrody jest fascynujący, a paleta smaków, które możemy odkryć poznając naturę – to prawdziwy róg obfitości.

Tym razem spotkamy się z Izą Bawół – Lloyd – blogerką, podróżniczką i antropolożką żywności. Iza na co dzień prowadzi warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych, tworzy i testuje przepisy wykorzystując do tego dzikie i nieraz zapomniane rośliny jadalne, bardzo ceni kuchnię lokalną, sezonową i no – waste. Zajmuje się również fotografią kulinarną, podróżniczą i przyrodniczą, co prezentuje na swojej stronie: https://ahohomemadefood.com/ oraz na profilu facebookowym @pracowniatokoro.

Z A P R A S Z A M Y !

30 listopada, poniedziałek, godz. 19:00
Spotkanie ON-LINE, na naszym kanale YouTube!

Facebook
YouTube
EkoBilet